Wat doe je als een werknemer plotseling van de radar verdwijnt?
23 mei 2024
De verdwijning van werkneemster leidt tot een uitspraak binnen het arbeidsrecht.
Werkneemster trad in 2020 in dienst bij werkgever als medewerker algemeen schoonmaakonderhoud. In 2023 werd haar arbeidsovereenkomst omgezet naar een vast dienstverband. Daarna volgde een mooie gebeurtenis: werkneemster werd zwanger en genoot vervolgens van haar bevallingsverlof, dat op 12 september 2023 eindigde.
Werkgever sprak met werkneemster af dat na het verlof werkneemster aansluitend vakantie zou opnemen en op 30 oktober 2023 weer zou beginnen met werken. Op de afgesproken eerste werkdag, 30 oktober 2023, meldde werkneemster zich ziek. Ondanks herhaalde pogingen van werkgever en de bedrijfsarts om contact op te nemen met werkneemster, leek het wel alsof werkneemster van de aardbodem was verdwenen. Als werknemer ben je verplicht om je te houden aan de verzuimvoorschriften, waaronder het onderhouden van contact met je werkgever en de bedrijfsarts. Helaas was dit niet het geval bij deze werkneemster. Werkneemster reageerde niet op brieven, telefoontjes en verscheen niet op de telefonische spreekuren van de bedrijfsarts. Hierdoor zag werkgever zich genoodzaakt om vanaf 2 januari 2024 de loondoorbetaling stop te zetten. Zelfs op de brief waarin de loonstop werd aangekondigd werd niet gereageerd.
Werkgever besloot dan ook de kantonrechter te benaderen en verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen. Werkneemster, die niet aanwezig was op de zitting en geen schriftelijk verweer voerde, liet daarmee een kans liggen om haar standpunt toe te lichten. Het oordeel van de kantonrechter was duidelijk: er was voldoende grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst per 1 juni 2024 vanwege nalatigheid van werkneemster in het nakomen van haar re-integratieverplichtingen. Ondanks het opzegverbod tijdens ziekte, verloor werkneemster bescherming omdat ze weigerde mee te werken aan haar re-integratie. Van werkgever kon niet verwacht worden dat de arbeidsovereenkomst voortgezet zou worden.
Kernboodschap
Een waardevolle les die we uit deze zaak kunnen halen is het belang van open communicatie en samenwerking tussen werkgever en werknemer, vooral tijdens ziekte en re-integratieperiodes. Het niet voldoen aan re-integratieverplichtingen kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van ontslagbescherming.
Wij begrijpen dat onvoorziene omstandigheden soms tot uitdagende situaties kunnen leiden. Ons team staat klaar om je te ondersteunen en te begeleiden in dergelijke kwesties. Voel je vrij om contact met ons op te nemen.
Gepubliceerd op LinkedIn, 23 mei 2024