Skip to main content

Wat betekent het coalitieakkoord voor de re-integratie van zieke werknemers?

17 december 2021

Op 15 december 2021 is het Coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, met de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ gepresenteerd. Dat het nieuwe kabinet bepaalde hervormingen wil toepassen is helder. Er wordt € 500 miljoen per jaar uitgetrokken voor het hervormen van de arbeidsmarkt, re-integratie en het aanpakken van armoede en schulden. Daarbij wordt nog € 300 miljoen uitgetrokken voor lastenverlichting van het MKB via loondoorbetaling bij ziekte.

Het nieuwe kabinet wil de kloof tussen vast en flex verkleinen, een onderwerp waar vooral de vakbonden hoopvol op reageren. Voor alle zelfstandigen moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering komen die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen. Ten aanzien van de loondoorbetaling tijdens ziekte staat in het coalitieakkoord dat de re-integratie zich in het tweede ziektejaar – in lijn met het SER Advies – in principe zal richten op het tweede spoor, waarbij de instroom in de WIA zoveel mogelijk wordt beperkt. Wat in het coalitieakkoord staat is echter niet nieuw. Het is nu al zo dat de werkgever in het tweede ziektejaar (ook) al moet inzetten op re-integratie in het tweede spoor. De SER heeft eerder dit jaar voorgesteld om partijen de mogelijkheid te geven om al in een vroeger stadium te kiezen voor een tweede spoor traject met intensievere begeleiding. Wij verwachten dan ook dat het nieuwe kabinet wil faciliteren dat werkgevers en werknemer eerder zullen inzetten op re-integratie in het tweede spoor, waarbij wellicht strengere eisen worden gekoppeld aan de begeleiding. Het nieuwe kabinet lijkt het tweede spoor te zien als een belangrijke kans om mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden voor hun eigen werk, toch aan het werk te houden en te voorkomen dat ze instromen in de WIA. Wij zijn erg benieuwd naar de ontwikkelingen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 17 december 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
8 april 2025

2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp donderdag 8 mei 2025 vindt ons jaarlijkse event plaats. En dit jaar is het een feestelijke editie, want we…
AlgemeenArbeidsrechtDaan Rijsemus
17 april 2025

Voorzichtigheid geboden bij aanzegging verlenging arbeidsovereenkomst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: je wil een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengen en je doet een werknemer hiervoor een aanbod. Op een later…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
14 april 2025

Een arbeidsdeskundig onderzoek

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVETijdens langdurig ziekteverzuim is het heel gebruikelijk dat een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Maar wat mag je…