Wantrouwen na een incident maakt samenwerking onmogelijk
19 december 2024
Een goede samenwerking is essentieel voor een succesvolle arbeidsrelatie. Toch kunnen incidenten en oplopende spanningen leiden tot een situatie waarin de verhoudingen onherstelbaar worden verstoord. In zo’n geval kan ontbinding van de arbeidsovereenkomst de enige oplossing zijn, zoals blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter.
In deze zaak had werknemer, als begeleider in een zorginstelling, tijdens zijn re-integratie te maken met een agressieve patiënt. Tijdens het incident raakten zowel de patiënt als werknemer gewond. Doordat er geen (directe) getuigen aanwezig waren, bleven de exacte omstandigheden onduidelijk, wat leidde tot wederzijds wantrouwen tussen werknemer en werkgever.
Werkgever verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding) zonder rekening te houden met de opzegtermijn. De kantonrechter kan ontbinding zonder opzegtermijn toestaan als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen, maar in dit geval was dat niet aan de orde. Dit bleek uit de verklaring van de getuigen, die tegenstrijdig en op sommige punten feitelijk onjuist waren. Bovendien was er geen eenduidige verklaring over de rol van de aanwezige medepatiënt en diens invloed op het incident. Hierdoor was het niet mogelijk om tot een duidelijke conclusie te komen over het gedrag van werknemer. Wat betreft de reactie van werknemer op het incident werd geconcludeerd dat, zelfs als hij mogelijk overdreven had gereageerd, dit gezien de omstandigheden niet als ernstig verwijtbaar kon worden beschouwd. Werknemer werkte op dat moment onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden: hij begon zijn dienst alleen op een onderbezette afdeling, terwijl hij zelf aan het re-integreren was. Daarnaast werd hij geconfronteerd met een patiënt die bekend stond om zijn agressie. De kantonrechter vond het daarom niet gerechtvaardigd om het handelen van werknemer als ernstig verwijtbaar te bestempelen.
Van ernstig verwijtbaar handelen van werkgever was eveneens geen sprake van. Het incident had namelijk niet voorkomen kunnen worden door werkgever. De afdeling was weliswaar niet volledig bemand, maar dit werd niet gezien als ernstig verwijtbaar handelen. Het personeelstekort in de zorgsector is algemeen bekend, waardoor het niet volledig bemand zijn van de afdeling in deze situatie als overmacht werd beschouwd. Wel werd werkgever verweten dat er na het incident te weinig aandacht was voor werknemer, maar ook dit werd niet als ernstig verwijtbaar beschouwd.
De kantonrechter oordeelde dat de verhoudingen binnen de organisatie ernstig en duurzaam waren verstoord. De re-integratie van werknemer stagneerde door het incident en er ontstond een onwerkbare situatie, waardoor ontbinding van de arbeidsovereenkomst onvermijdelijk was. De rechter besloot daarom tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, met inachtneming van de opzegtermijn en toekenning van een transitievergoeding.
💡Tip! Deze zaak toont aan hoe een combinatie van factoren, zoals een incident, communicatieproblemen en externe omstandigheden een arbeidsverhouding onherstelbaar kunnen verstoren, zelfs zonder dat een van de partijen ernstig verwijtbaar handelt. Bij incidenten die de arbeidsrelatie kunnen verstoren is het van belang om snel en zorgvuldig in te grijpen.
Gepubliceerd op LinkedIn, 19 december 2024