Verrassingsbezoek leidt tot verstoorde arbeidsverhouding
10 oktober 2024
Wanneer een werknemer zich ziekmeldt hebben werkgevers wel eens de neiging om een goedbedoeld verrassingsbezoek te brengen. Dit pakt in de praktijk echter vaak negatief uit en kan leiden tot een verstoorde arbeidsverhouding, wat op zijn beurt kan resulteren in ontbinding van de arbeidsovereenkomst, zoals recentelijk bevestigd door de kantonrechter.
Feiten
Werknemer in kwestie is sinds 1990 docent aan de MBO-opleiding tot tandartsassistente en heeft daarnaast een tandartspraktijk. Gedurende 2022-2023 ontstaan er meningsverschillen tussen partijen over de manier van lesgeven. Op 15 mei 2023 meldt werknemer zich via WhatsApp ziek. Zijn leidinggevende informeert vervolgens naar de situatie, maar ontvangt geen reactie. De leidinggevende brengt de volgende dag onaangekondigd een bezoek aan de tandartspraktijk van werknemer. Doordat werknemer niet aanwezig is vraagt de leidinggevende de assistente naar de gezondheid en afwezigheidsduur van werknemer. Werknemer is hier niet van gediend en uit zijn ongenoegen hierover.
Op 24 mei 2023 hervat werknemer zijn werkzaamheden. Werknemer uit opnieuw zijn ongenoegen over de situatie en vraagt naar de intentie van het bezoek. De leidinggevende laat nogmaals weten dat zij in de buurt was en bezorgd was om werknemer aangezien werknemer niet op haar berichten reageerde. De leidinggevende doet een voorstel voor een gesprek om de situatie te bespreken. Werknemer wijst dit af. Op 20 juni 2023 meldt werknemer zich opnieuw ziek. Volgens de bedrijfsarts is er geen sprake van ziekte, maar van een verstoorde arbeidsrelatie. Partijen starten hierom mediation. Mediation biedt echter geen oplossing voor de verstoorde arbeidsrelatie.
Werkgever heeft geen vertrouwen meer in de samenwerking en verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.
Oordeel
Tussen partijen is er al langere tijd spanning, met name door meningsverschillen over het lesgeven. Hoewel deze verschillen mogelijk nog opgelost hadden kunnen worden, leidde het onaangekondigde bezoek van de leidinggevende aan de tandartspraktijk tot een onherstelbare verslechtering van de arbeidsrelatie. De leidinggevende had zorgvuldiger moeten handelen, maar ook de werknemer droeg bij aan de situatie door onder andere gesprekken te weigeren. Het kan de werkgever dan ook niet kwalijk worden genomen dat er na de mislukte mediation om ontbinding is verzocht. Werknemer heeft verder ook geen oplossingen aangedragen.
Het is belangrijk om op te merken dat de kantonrechter zich wel realiseert dat werkgever niet juist heeft gehandeld. Het handelen wordt echter niet aangemerkt als ernstig verwijtbaar handelen, waardoor een billijke vergoeding niet aan de orde is.
Tip: bij twijfel over de arbeidsongeschiktheid van een werknemer is het beter om een bedrijfsarts in te schakelen dan zelf te handelen. Wees terughoudend met onverwachte bezoeken, al zijn ze goedbedoeld.
Gepubliceerd op LinkedIn, 10 oktober 2024