Tien minuten eerder beginnen met werken; recht op loon?
8 april 2022
Sommige werkgevers verlangen van hun personeel dat ze eerder aanwezig zijn. Is de werkgever verplicht om ook loon over die periode te betalen?
Deze vraag is aan de orde geweest bij de rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2021:16078). Waar ging deze zaak over?
Deze zaak had betrekking op een werknemer die de functie van Contact Center Medewerker vervult. Kort gezegd, wordt een Contact Center Medewerker door klanten ‘ingebeld’ en moet hij klanten zelf bellen. Deze werknemer heeft een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week. Wanneer de werknemer meer dan 32 uur per week werkt, ontvangt hij voor de overige gewerkte uren ook loon.
De werkgever verwacht van deze werknemer dat hij eerder aanwezig is dan zijn normale werktijd. Voordat de werknemer immers daadwerkelijk kan beginnen met zijn normale werkzaamheden moet hij tien handelingen verrichten, zoals inloggen in het belsysteem. Pas daarna kan de werknemer ‘ingebeld’ worden. Dit betekende dat de werknemer ongeveer tien minuten eerder aanwezig moet zijn. Dit laatste stond ook in de planningsregels van de werkgever.
Wel was het zo, dat een Contact Center Medewerker niet altijd de volledige tien minuten nodig heeft om in te loggen. Soms is deze tijd ook korter, waardoor er ‘wachttijd’ ontstaat. De rechtbank vond dat deze ‘wachttijd’ niet als vrije tijd aangemerkt kon worden. Er zouden immers sancties kunnen volgen, indien werknemers niet op tijd ‘ingebeld’ kunnen worden, waardoor werknemers in praktijk deze ‘inlogtijd’ wat ruimer zullen nemen.
Gelet op deze specifieke omstandigheden vond de rechtbank dat deze periode (voorafgaand aan de normale werkzaamheden) als arbeidstijd heeft te gelden. Deze werkgever moest dan ook over die periode loon betalen.
Hanteer jij als werkgever ook een dergelijke aanvangstijd? Laat deze situatie dan beoordelen door de specialisten van WVO Advocaten en voorkom daarmee (hoge) loonvorderingen.
Gepubliceerd op LinkedIn: 8 april 2022.