Mag een werkgever een werknemer ‘10% administratief arbeidsongeschikt’ houden?
10 december 2021
Deze vraag is aan de orde geweest bij het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden. Wat was er aan de hand?
Kort gezegd, had deze zaak betrekking op een werkneemster die langer dan 104 weken arbeidsongeschikt was. Zeer kort door de bocht, kan dat een grond voor ontslag opleveren.
Er werd vervolgens een WIA-uitkering toegekend. Na toekenning van deze uitkering is deze werkneemster echter bij dezelfde werkgever blijven werken. Wel was sprake van aangepaste werkzaamheden (vanwege haar beperkingen) en werd de arbeidsduur van 32 uur naar 20 uur per week verminderd.
Een paar jaar later is deze werkneemster volledig uitgevallen. Vervolgens heeft deze werkneemster haar (aangepaste) werkzaamheden weer in de omvang van 20 uur per week kunnen verrichten, maar werd zij door de werkgever toch aangemerkt als ‘10% administratief arbeidsongeschikt’. Volgens de werkgever volgde dit uit het verzuimprotocol. In dit protocol was opgenomen dat een arbeidsongeschiktheidspercentage van 10% wordt gehanteerd, ook als de volledige contracturen worden gewerkt, maar bij de werkgever de verwachting bestaat dat de werknemer binnen drie maanden weer kan uitvallen. Is dit arbeidsrechtelijk toegestaan?
Nee, oordeelde het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden. Het Gerechtshof oordeelde:
“dat voor een dergelijke administratieve ziekmelding, gebaseerd op een inschatting – zonder duidelijke medische gronden – waarmee de werkgever zelf kan bepalen of sprake is van een periode van meer dan vier weken van herstel in de zin van artikel 7:629 lid 10 BW en het ontstaan van een nieuwe verplichting tot loondoorbetaling van 104 weken kan verhinderen, arbeidsrechtelijk niet door de beugel kan”
In bovengenoemde omstandigheden is een dergelijke administratieve ziekmelding niet toegestaan.
Gepubliceerd op LinkedIn: 10 december 2021