Kan een e-mail een overheidsbesluit zijn?
29 april 2022
Bestuursorganen kunnen besluiten nemen. Deze overheidsbesluiten kunnen voor burgers grote gevolgen hebben. Zo kan het UWV bepalen dat er geen uitkering wordt toegekend. Een gemeente kan besluiten om geen vergunning te verstrekken etc.
Een belanghebbende kan tegen een besluit bezwaar of beroep instellen.
Een dergelijke beslissing wordt meestal per brief aan een belanghebbende gezonden. Kan een e-mail ook zo’n besluit zijn?
In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) staat de definitie van een besluit beschreven. Onder besluit wordt verstaan:
“een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling”
Kort gezegd, gaat het dus om de volgende elementen:
1. schriftelijke beslissing;
2. afkomstig van een bestuursorgaan (bijvoorbeeld het UWV);
3. rechtshandeling (de beslissing van bijvoorbeeld het UWV moet gericht zijn op een rechtsgevolg: de beslissing verandert de rechten en/ of plichten van een belanghebbende);
4. publiekrechtelijk (het nemen van de beslissing is exclusief voorbehouden door het bestuursorgaan, zoals het toekennen van een uitkering door het UWV).
Als een e-mail hieraan dus voldoet, dan is het een besluit. Dit is onlangs nog bevestigd door de rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2022:1560). In deze zaak ging het om een e-mail van een gemeente. In deze e-mail werd bepaald dat een verzoek om extra parkeerplekken toe te kennen niet voor inwilliging in aanmerking komt.
Een e-mail kan dus een besluit zijn, waartegen bezwaar of beroep mogelijk is. Zie hiervoor ook: https://www.wvo-advocaten.nl/waar-moet-een-bezwaarschrift-aan-voldoen/
Gepubliceerd op LinkedIn: 29 april 2022