Het UWV behandelt mijn bezwaar te laat. Wat te doen?
7 april 2021
Het UWV is een bestuursorgaan. De hoofdregel luidt dat bestuursorganen binnen zes weken moeten beslissen op een ingediend bezwaar. Soms gelden er uitzonderingen. Als een bezwaaradviescommissie is ingesteld dan moet het UWV binnen twaalf weken een beslissing nemen. De beslistermijn kan door het UWV voor ten hoogste zes weken worden verdaagd. Wat te doen als het UWV dan nog steeds geen beslissing heeft genomen?
Wanneer het UWV hiermee te laat is, dan kan een ingebrekestelling worden gezonden. In deze ingebrekestelling wordt het UWV verzocht om binnen twee weken alsnog een beslissing op bezwaar te nemen. Gebeurt dit niet, dan moet het UWV een dwangsom betalen. Deze dwangsom kan oplopen tot € 1.442,–.
Maar ook daarna kan het UWV geen beslissing hebben genomen. Wat dan?
Indien de beslissing op bezwaar dan nog steeds niet tijdig is genomen, kan hiertegen beroep bij de bestuursrechter worden ingesteld. Hiermee mag niet onredelijk lang worden gewacht, dus enige voortvarendheid is geboden. In deze procedure kan de bestuursrechter bepalen dat het UWV binnen twee weken na de uitspraak alsnog een besluit moet nemen, bij gebreke waarvan een (nadere) dwangsom kan worden toegekend (voor iedere dag dat UWV hiermee te laat is). Deze nadere dwangsom kan behoorlijk oplopen.
Als een dergelijke situatie zich voordoet, laat u hierover goed adviseren. U kunt hiervoor contact opnemen met WVO Advocaten (info@wvo-advocaten.nl).
Gepubliceerd op LinkedIn op 7 april 2021