Skip to main content

Heeft u al een duidelijk en kenbaar privacy beleid?

2 november 2020

Het recht op privacy is een grondrecht waar steeds meer aandacht voor is. Ook op de werkvloer weegt het recht op privacy van werknemers zwaar. Dat ondervond ook een algemeen projectmedewerker die belast was met de controle van de urenregistratie, camerabewaking en naleving van de huisregels. Het viel de projectmedewerker op dat 2 medewerkers een aantal opeenvolgende dagen tegelijk bij de werkgever waren aangekomen. Daarop sprak zij de medewerkers aan met de vraag of deze medewerkers soms bij elkaar sliepen omdat ze nu al 4 keer op rij tegelijkertijd aankwamen. De betreffende medewerkers klaagden hierover bij de werkgever, waarna de werkgever de projectmedewerkers schorste en een onderzoek instelde. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de projectmedewerker al eerder een opmerking had gemaakt richting één van de voormelde medewerkers omdat zij op de bewakingscamera had gezien dat zij elkaar aanraakten. Op het cameratoezicht was een reglement cameratoezicht van toepassing waarin stond dat de beelden slechts mochten worden bekeken indien hun functie dat vereiste en dat de betrokken medewerkers vertrouwelijk en integer om dienden te gaan met de vergaarde informatie.  De projectmedewerker was bovendien al eerder is gewezen op het vertrouwelijke karakter van de informatie uit de camerabeelden en urenregistratie. Werkgever vond de handelwijze van de werkneemster zodanig verwijtbaar, dat zij een ontbindingsverzoek indiende. De kantonrechter te Rotterdam was het met de werkgever eens dat een minder vergaande maatregel dan ontslag in deze situatie ook niet volstond, nu op de werkgever de verplichting rust om de privacy van haar werknemer te beschermen.

Werkgevers die bijvoorbeeld gebruik maken van controlesystemen, zoals kloksystemen of cameratoezicht doen er verstandig aan om te zorgen dat zij een duidelijk en kenbaar beleid hebben. Niet alleen om de privacy van hun werknemers te beschermen, maar ook om in te kunnen grijpen als een werknemer de privacy van zijn of haar collega’s schendt.

Gepubliceerd op LinkedIn: 2 november 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEBeste relatie, Dit jaar bestaat WVO Advocaten precies 20 jaar. En dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan!…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
31 maart 2025

Niet eens met de medische beoordeling van het UWV?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDan kun je in bezwaar, beroep en hoger beroep. Maar dan ligt het op jouw weg om met medische verklaringen…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheidZiekte en verzuim
28 maart 2025

Law Talk 114: ZW uitkering na ontslag op staande voet

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Natascha Schenk en mr. Annemarie Busse de situatie waarbij een werknemer op…