Skip to main content

Een chronische ziekte, moet je dat melden als je gaat solliciteren?

24 maart 2025

Het lijkt je baankansen nogal te verkleinen als je dat doet. Liever meld je het dus niet. Maar kun je dat zomaar verzwijgen?

Situatie
Het Gerechtshof in Den Bosch moest oordelen in een zaak waar het volgende speelde.

Werknemer heeft sinds 2011 chronische psychische klachten (PTSS en een angststoornis). Met die klachten is hij in 2019 aan de slag gegaan bij een werkgever. Hij is daar meermaals en langdurig ziek geweest vanwege die psychische klachten.

Op 1 juli 2023 valt hij opnieuw langdurig ziek uit. Op 9 november 2023 solliciteert hij, tijdens ziekte, naar een lichtere functie bij een andere werkgever. Daar wordt hij aangenomen en op 2 januari 2024 treed hij daar in dienst. Maar, op 15 januari 2024 moet hij zich al ziek melden.

Meldingsplicht
De nieuwe werkgever is van mening dat de werknemer had moeten melden dat hij chronische psychische klachten had. De werknemer wist, of had in ieder geval moeten begrijpen, dat hij ongeschikt was voor de functie. Daarom vindt de nieuwe werkgever dat de werknemer dit had moeten bespreken.

Gerechtshof
Daar denkt het Gerechtshof anders over. Daarbij maakt het Gerechtshof een interessante afweging: “Zou de werknemer in een willekeurige andere functie ook ziek zijn geworden?” Het antwoord in deze zaak is: ja.

Het werk bij de nieuwe werkgever is namelijk op zichzelf geen trigger voor de klachten. De ziekte of het risico op ziek worden heeft niets met de functie te maken. Daarom hoefde de werknemer zijn chronische ziekte niet te melden bij de nieuwe werkgever.


Bescherming
We hebben nationale en internationale wetgeving die mensen met een handicap of chronische ziekte beschermen. Daar hecht het Gerechtshof veel waarde aan. Die bescherming valt weg als iedere chronisch zieke aan een nieuwe werkgever melding moet maken van zijn chronische ziekte bij een sollicitatie. Dan zou het een chronisch zieke vrijwel onmogelijk gemaakt worden om een andere baan te vinden.
Let op
Dit betekent uiteraard niet dat de chronisch zieke nooit een meldingsplicht heeft. Als de ziekte verband houdt met de functie, dan moet dat wel degelijk gemeld worden. In de uitspraak worden twee voorbeelden daarvan gegeven:
·     Een visueel gehandicapte kan geen buschauffeur worden;
·     Iemand met astma kan niet werken op een kinderboerderij.
Tip!
Deze uitspraak lijkt een versteviging van de positie van de chronisch zieke werknemer. De chronische ziekte hoeft immers alleen gemeld te worden als die verband houdt met de functie.

Krijg je hier als werkgever mee te maken? Doe dan (extra) goed onderzoek naar de mogelijke vangnetregelingen. Als de chronisch zieke eerder een uitkering van het UWV heeft gehad, of een WIA-beoordeling heeft gehad, kun je wellicht gebruik maken van de no-riskpolis. Daarmee dek je niet alle kosten van de zieke werknemer, maar wel veel.

Gepubliceerd op LinkedIn, 24 maart 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEBeste relatie, Dit jaar bestaat WVO Advocaten precies 20 jaar. En dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan!…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
31 maart 2025

Niet eens met de medische beoordeling van het UWV?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDan kun je in bezwaar, beroep en hoger beroep. Maar dan ligt het op jouw weg om met medische verklaringen…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheidZiekte en verzuim
28 maart 2025

Law Talk 114: ZW uitkering na ontslag op staande voet

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Natascha Schenk en mr. Annemarie Busse de situatie waarbij een werknemer op…