Skip to main content

Een arbeidsdeskundig onderzoek

14 april 2025

Tijdens langdurig ziekteverzuim is het heel gebruikelijk dat een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Maar wat mag je verwachten na dit onderzoek? Krijg je eerst een concept rapportage waarop nog gereageerd mag worden? Of moeten werkgever en werknemer het gewoon doen met de bevindingen van de arbeidsdeskundige?

Concept rapportage
Volgens de Gedragscode SRA is er geen algemene regel die voorschrijft dat de arbeidsdeskundige altijd eerst een concept rapportage maakt een voorlegt aan de betrokken partijen. Toch zijn er situaties denkbaar waarin de arbeidsdeskundige dat wel verplicht is, bijvoorbeeld als daarover een contractuele afspraak is gemaakt.

Zorgvuldig
Dat gezegd hebbende, de Gedragscode geeft ook aan dat de arbeidsdeskundige er wel zeker van moet zijn dat betrokkenen weten wat de rapportage inhoudt.

Het opsturen van een conceptrapport, en eventueel het verwerken van de reactie daarop in het definitieve rapport, kan daarbij helpen.
Kiest de arbeidsdeskundige voor deze werkwijze? Dan hoeft de rapportage na verwerking van het commentaar overigens niet nogmaals ter goedkeuring voorgelegd te worden.

Uitspraak
Het Arbeidsdeskundig Tuchtcollege deed recent uitspraak in een zaak waarin het verstrekken van een concept rapportage (ook) ter sprake kwam.

De arbeidsdeskundige zou mondeling hebben toegezegd een concept rapportage op te stellen en dat voor te leggen aan de betrokken werknemer. Dat deed de arbeidsdeskundige vervolgens niet. Een concept rapportage ging echter wel naar de werkgever.

Werknemer kreeg alleen de definitieve rapportage. Op haar opmerkingen daarop werd niet inhoudelijk gereageerd door de arbeidsdeskundige.

Met deze handelswijze heeft de arbeidsdeskundige in strijd gehandeld met de Gedragscode. De tuchtklacht wordt daarom gegrond verklaard.

Complex
Uit deze hele uitspraak blijkt dat het verzuimtraject moeizaam is verlopen. Te lezen is:

“Het doen van een arbeidsdeskundig onderzoek in een context als die in onderhavige zaak met een arbeidsverhouding met een voorgeschiedenis, discussie over de re-integratiemogelijkheden, een vorige arbeidsdeskundige die al problemen ondervond en een gesprek met een nogal wantrouwige betrokkene dat moeizaam verloopt, vraagt een hoge mate van zorgvuldigheid van de arbeidsdeskundige, zeker ook in de communicatie met betrokkene.”

Tip!
Het Tuchtcollege geeft in de uitspraak een tip aan de beroepsgroep voor complexe situaties zoals hierboven beschreven. Die deel ik hier graag:

“In een dergelijke situatie geeft het Tuchtcollege de beroepsgroep in overweging om verslagen van de gesprekken ter verificatie aan betrokken partijen voor te leggen en te werken met de tussenstap van een aan beide partijen toe te zenden conceptrapport alvorens het rapport definitief te maken.”

Gepubliceerd op LinkedIn, 14 april 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
8 april 2025

2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp donderdag 8 mei 2025 vindt ons jaarlijkse event plaats. En dit jaar is het een feestelijke editie, want we…
AlgemeenArbeidsrechtRechtspraakSamantha Kranenburg
25 april 2025

Dilemma Vrijdag 😎

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐄𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐳𝐢𝐞𝐤. 𝐉𝐞 𝐠𝐞𝐥𝐨𝐨𝐟𝐭 𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐧𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐯𝐚𝐧. 𝐌𝐚𝐠 𝐣𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐝𝐨𝐤𝐭𝐞𝐫𝐬𝐯𝐞𝐫𝐤𝐥𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐩𝐯𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧? Nee, natuurlijk mag dat…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
22 april 2025

Re-integratie

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe hebt een zieke werknemer en de re-integratie verloopt moeizaam. Omdat je grip wilt krijgen op het verzuim, stel je…
Close Menu