Dilemma Vrijdag π
Nieuws & Kennis
Mag een werkgever eenzijdig wijzigen als er sprake is van een verworven recht?
JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoeveel uur is een werkweek bij jouw bedrijf? De βstandaardβ 40-urige werkweek wordt bij steeds meer bedrijven aangepast naar bijvoorbeeld…
Stel je komt een rechtsgeldig concurrentiebeding overeen met jouw werknemer. De werknemer stelt vervolgens dat de werkgever geen beroep kan doen op het concurrentiebeding, omdat dit haar grondwettelijke vrijheid van arbeidskeuze aantast. Wie heeft gelijk?
Afspraak = afspraak, toch? Toch werkt het niet helemaal zo. Ook een rechtsgeldig concurrentiebeding mag namelijk niet zomaar inbreuk maken op het recht van vrije arbeidskeuze van een werknemer. Je moet als werkgever namelijk wel kunnen aantonen dat je voldoende belang hebt bij het concurrentiebeding. Kan je dit niet? Dan gaat het beding alsnog van tafel.
Recent stonden wij een werknemer bij in zo’n zaak. Hoewel je in deze zaak discussie kan hebben over de vraag of het concurrentiebeding nog wel overeengekomen was, oordeelde de kantonrechter helaas dat dit wel het geval was. Dit was gelukkig geen probleem, want de werkgever kon namelijk helemaal niet aantonen dat deze medewerker daadwerkelijk een gevaar was voor haar bedrijfsdebiet. Het concurrentiebeding werd daarom alsnog volledig geschorst. π
Oftewel: wil je een concurrentiebeding overeenkomen, zorg dan dat je ook echt kan onderbouwen wat het belang is van het overeenkomen van een concurrentiebeding. Zeker bij ondersteunende functies moet je met een goed verhaal komen.