Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎

26 juli 2024

Stel, je hebt spijt van een mondelinge toezegging aan je werknemer voor de verlenging van zijn/haar arbeidsovereenkomst. Kun je dan nog terug?

Nee, helaas kun je niet zomaar terugkomen op je toezegging. Jouw toezegging kan een aanbod zijn en bij aanvaarding daarvan door werknemer heb je een overeenkomst. Met enige regelmaat komt het voor dat leidinggevenden een werknemer mondeling spreken over de verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Soms wordt in dat gesprek ook simpelweg een toezegging gedaan dat de verlenging wel goed komt. Voor de vraag of de verlenging daadwerkelijk is toegezegd, komt het neer op de vraag wat partijen nu in de gegeven omstandigheden over en weer van elkaar mochten verwachten. Hierbij zijn alle omstandigheden samen bekeken van belang. Immers, een toezegging in een gesprek kan al voldoende zijn voor het ontstaan van verlenging. Zo oordeelde ook de rechtbank Rotterdam recent. Heb je eenmaal overeenstemming, dan kun je niet meer terug.

Maar hoe zorg je nou dat je niet in zo’n situatie komt? Bedenk je simpelweg dat een mondelinge toezegging, hoe vaag ook, gevolgen kan hebben. Het later schriftelijk willen regelen van mondelinge afspraken zal in veel gevallen voor meer onduidelijkheid zorgen, omdat partijen wellicht een andere afdronk (kunnen) hebben van een gesprek.

Dus: heb je een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Bedenk dan van tevoren of je iets gaat zeggen over de verlenging. Ben je niet zeker of niet bevoegd om een toezegging te doen? Doe het dan niet. Let wel op de aanzegtermijn! Je kan de keuze niet eeuwig uitstellen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 26 juli 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
17 oktober 2024

Verrekenen van loon zieke werknemer wegens verrichten van (neven)werkzaamheden elders?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWe zien met enige regelmaat voorbij komen dat een werknemer ziek is, maar dan toch ergens anders werkzaamheden verricht. Dat…
AlgemeenArbeidsrechtPascal Willems
14 oktober 2024

WVO Webinar: (schijn) zelfstandigheid: de stand van zaken – woensdag 23 oktober 2024

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe recente ontwikkelingen rondom het hervatten van de handhaving op schijnzelfstandigheid en de invoering van de wet Wet verduidelijking beoordeling…