Dilemma Vrijdag 😎
Nieuws & Kennis
Law Talk 107: Arbodienst aansprakelijk ivm mislopen no-risk polis?
JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze laatste aflevering van Law Talk in 2024 bespreken mr. Pascal Willems en mr. Natascha Schenk de uitspraak van…
I𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐧𝐞𝐞𝐦 𝐣𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐞𝐟𝐭𝐢𝐣𝐝𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐩. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭, 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐠𝐚𝐚𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐰𝐞𝐥 𝐚𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐫𝐤. 𝐈𝐬 𝐡𝐞𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐞𝐟𝐭𝐢𝐣𝐝𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐝𝐚𝐧 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭𝐬𝐠𝐞𝐥𝐝𝐢𝐠 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐠𝐞𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧?
In de wet is geregeld dat een proeftijd schriftelijk overeengekomen moet worden. Doe je dat niet, dan is het uitgangspunt dat de proeftijd niet rechtsgeldig is overeengekomen. Maar hoe zit dat dan als de werknemer de arbeidsovereenkomst niet tekent? Is het dan nog wel schriftelijk overeengekomen.
De kantonrechter te Rotterdam oordeelt van wel. De arbeidsovereenkomst was namelijk voor ingangsdatum van het dienstverband aan de werknemer verstrekt en de werknemer was zonder protest begonnen met het uitvoeren van de werkzaamheden. De werkgever kon dus een beroep doen op het proeftijdbeding, ondanks dat er niet getekend was. Eind goed, al goed voor deze werkgever.
Maar let op! De kantonrechter had ook de andere kant op kunnen redeneren door het standpunt in te nemen dat de werknemer door niet te tekenen juist geen uitdrukkelijk akkoord heeft gegeven op het proeftijdbeding. Een volgende rechter kan hier zomaar anders over oordelen. Zorg er dus altijd voor dat je een getekende arbeidsovereenkomst hebt voordat de werknemer start met de werkzaamheden.