Dilemma Vrijdag 😎
9 augustus 2024
𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐞𝐦𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐚𝐚𝐫𝐧𝐚𝐚𝐬𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞𝐤𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐝𝐚𝐭 𝐳𝐢𝐣 (𝐞𝐞𝐧 𝐝𝐞𝐞𝐥 𝐯𝐚𝐧) 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞𝐤𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠𝐛𝐞𝐭𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐛𝐢𝐧𝐧𝐞𝐧 𝟑 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐢𝐧𝐝𝐢𝐠𝐭. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐛𝐞𝐬𝐥𝐮𝐢𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐧𝐚 𝟏 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞𝐧. 𝐌𝐨𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞𝐤𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐫𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧?
Dat mag, althans zo oordeelde de kantonrechter Rotterdam recent.
In dit geval ging het om een pedagogisch medewerkster in opleiding. Allereerst moest dan ook de vraag gesteld worden of een studiekostenbeding wel rechtsgeldig is. De kantonrechter oordeelt dat deze opleiding te kwalificeren is als een beroepsopleiding, maar dat de werkgever niet verplicht was om deze opleiding bij aanvang van het dienstverband aan te bieden. Om deze reden geldt dat de opleiding niet kosteloos hoeft te worden aangeboden en mag een studiekostenbeding worden overeengekomen.
De tweede vraag is dan natuurlijk of het redelijk is dat de werknemer moet terugbetalen als de werkgever besluit de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. De kantonrechter in Rotterdam vond in ieder geval van wel. Uit het studiekostenbeding bleek namelijk duidelijk wat de gevolgen waren van het eventueel niet verlengen van de arbeidsovereenkomst (ongeacht door wie). Daarnaast besloot de werkgever maar een klein deel van de kosten te verrekenen, waardoor geen sprake was van een onredelijke regeling.
Kortom, studiekostenbedingen zijn nog steeds mogelijk, zelfs in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Let wel op! De risico’s voor een werknemer bij een contract voor bepaalde tijd zijn natuurlijk groter. Wijs daarom altijd duidelijk op de risico’s, zowel in de tekst van het studiekostenbeding als in je begeleidende mail/brief. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
Gepubliceerd op LinkedIn, 9 augustus 2024