Skip to main content

De opzegtermijn, moet je die bij de beëindiging van een dienstverband na twee jaar ziekte nu wél of niet in acht nemen?

15 januari 2025

Deze werkgever kwam daar, op een kostbare manier, achter. Hij beëindigde het dienstverband zonder de opzegtermijn in acht te nemen en dat kwam hem duur te staan.

𝗖𝗮𝘀𝘂𝘀
In een recente zaak bij de rechtbank Gelderland speelde het volgende. Aan de werkgever was een loonsanctie opgelegd door het UWV tot 5 oktober 2023. Tot die datum betaalde de werkgever daarom het loon door. Daarna stopte hij de loonbetaling.

Twee maanden later, op 12 december 2023, vraagt de werkgever een ontslagvergunning aan bij het UWV. Die ontslagvergunning wordt op 12 januari 2024 afgegeven.

𝗪𝗲𝗿𝗸𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿
De werkgever stuurt vervolgens op 26 januari 2024 de volgende tekst naar de werknemer:

“Naar aanleiding van de beslissing van het UWV, deel ik u mede dat u vanaf heden ontslagen bent. Uw arbeidsovereenkomst is hiermee beëindigd.”

𝗪𝗲𝗿𝗸𝗻𝗲𝗺𝗲𝗿
En dan volgt er een groot probleem voor de werkgever. De werknemer stelt namelijk dat de werkgever de opzegtermijn van vier maanden in acht had moeten nemen. De arbeidsovereenkomst per direct beëindigen is volgens de werknemer niet mogelijk, ook niet als de loonbetaling al is geëindigd.

De werknemer vordert daarom, onder andere, een vergoeding van ruim € 24.000,- op grond van een onregelmatige opzegging. Dat bedrag staat gelijk aan het loon over vier maanden, oftewel: de periode van de opzegtermijn.

𝗥𝗲𝗰𝗵𝘁𝗯𝗮𝗻𝗸
De rechtbank kent deze vergoeding toe. De werkgever had inderdaad bij het gebruik maken van de ontslagvergunning, de opzegtermijn in acht moeten nemen. Door dat niet te doen, moet hij nu een vergoeding betalen ter hoogte van het loon over de opzegtermijn. Dat de loonbetalingsverplichting al was geëindigd, doet daar niets aan af.

Ook wordt de vergoeding gebaseerd op 100% van het loon en niet op 70% van het loon (wat het loon was dat hij als laatste ontving).

𝗜𝗩𝗔-𝘂𝗶𝘁𝗸𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴
Dat aan de werknemer per 5 oktober 2024 een IVA-uitkering is toegekend, leidt ook niet tot een verlaging van de vergoeding die de werkgever moet betalen.

𝗧𝗶𝗽!
Dit was een dure les voor deze werkgever. Had hij op 26 januari 2024 een brief gestuurd waarin hij het dienstverband beëindigde met inachtneming van de opzegtermijn, dan had hij tot het einde van het dienstverband géén loon hoeven te betalen. Nu moet hij een vergoeding van vier maandsalarissen betalen.

Overigens kun je met een vaststellingsovereenkomst wél afspreken dat het dienstverband eindigt zonder de opzegtermijn in acht te nemen. Voor beide partijen is het goed als zij zich daarover laten adviseren zodat niemand voor onaangename verrassingen komt te staan.

Gepubliceerd op LinkedIn, 15 januari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze website s.v.p. in de gaten voor nadere informatie.
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheid
15 januari 2025

De opzegtermijn, moet je die bij de beëindiging van een dienstverband na twee jaar ziekte nu wél of niet in acht nemen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDeze werkgever kwam daar, op een kostbare manier, achter. Hij beëindigde het dienstverband zonder de opzegtermijn in acht te nemen…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
14 januari 2025

Law Talk 108: Deskundigenoordeel boven oordeel bedrijfsarts?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze eerste aflevering van Law Talk van 2025 bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse, samen met hun…