Skip to main content

BREAKING NEWS! HELPLING-ARREST

11 april 2025

Huishoudens kunnen ook inlener zijn bij een uitzendovereenkomst.

Vandaag (11 april 2025) heeft de Hoge Raad een langverwachte uitspraak gedaan in de zaak rondom schoonmakers die via het platform Helpling werkten bij huishoudens. De Hoge Raad bevestigt dat de relatie tussen de schoonmakers en het platform Helpling een uitzendovereenkomst is.

Wat betekent dit nu precies?
Over de kwalificatie van arbeidsrelatie is de laatste jaren al veel discussie geweest. De normale arbeidsovereenkomst kenmerkt zich door de elementen ‘arbeid’, ‘loon’, en ‘gezag’. De Hoge Raad benadrukt dat de uitzendovereenkomst een bijzondere arbeidsovereenkomst is, waarbij de werknemer ter beschikking wordt gesteld aan een derde (de ‘inlener’) om conform de opdracht bij die derde onder zijn/haar leiding en toezicht werkzaamheden te verrichten. Karakteristiek voor de uitzendovereenkomst is dat de werknemer werkzaamheden verricht onder toezicht en leiding van de inlener. Toezicht en leiding vormt daarmee (een deel van) het gezag, dat normaal gesproken door de werkgever wordt uitgeoefend.

Een natuurlijke persoon kan voor werkzaamheden ten behoeve van zijn huishouden een werknemer in dienst hebben. Hiervoor geldt een verlicht regime op basis van de ‘Regeling dienstverlening aan huis’. De Hoge Raad oordeelt dat niet valt in te zien dat een natuurlijk persoon voor deze huishoudelijke werkzaamheden wel een werknemer in dienst kan nemen op basis van een arbeidsovereenkomst, maar geen uitzendkracht zou kunnen inschakelen. De wet biedt onvoldoende grond om te oordelen dat het inschakelen van een uitzendkracht alleen zou kunnen plaatsvinden in het kader van een beroep of bedrijf van de inlener, aldus de Hoge Raad. Kortom, ook een natuurlijk persoon kan voor zijn huishouden een uitzendkracht inzetten.

Wat zegt de Hoge Raad verder?
De Hoge Raad verwijst verder opnieuw naar het Deliveroo-arrest over de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Wederom wordt voor de kwalificatie niet gekeken naar of partijen de bedoeling hadden een arbeidsovereenkomst te sluiten, maar naar de overeengekomen rechten en plichten en de uitvoering hiervan. Zodra de overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst, moet de overeenkomst als zodanig worden aangemerkt. Voor deze kwalificatie is niet van belang of partijen de bedoeling hadden een arbeidsovereenkomst te sluiten.

Wat kunnen we hiervan leren?
De Hoge Raad maakt met deze uitspraak duidelijk dat een inlener ook een natuurlijk persoon kan zijn. De huishoudens worden dus als inlener gezien in deze situatie. Het wettelijk stelsel verzet zich daar niet tegen.

Mocht je vragen hebben over zo’n situatie, neem gerust contact met ons op!

Gepubliceerd op LinkedIn, 11 april 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
8 april 2025

2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp donderdag 8 mei 2025 vindt ons jaarlijkse event plaats. En dit jaar is het een feestelijke editie, want we…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
14 april 2025

Een arbeidsdeskundig onderzoek

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVETijdens langdurig ziekteverzuim is het heel gebruikelijk dat een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Maar wat mag je…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
11 april 2025

BREAKING NEWS! HELPLING-ARREST

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHuishoudens kunnen ook inlener zijn bij een uitzendovereenkomst. Vandaag (11 april 2025) heeft de Hoge Raad een langverwachte uitspraak gedaan…