Skip to main content

Betaal het loon op tijd en voorkom zo wettelijke verhoging

19 juli 2021

De rechtbank Rotterdam moest vorige maand oordelen over een kwestie waarin de werkgever stelselmatig het loon van een werknemer te laat betaalde. De werknemer was een jaar bij de werkgever in dienst geweest en vorderde een bedrag van € 16.830,- aan wettelijke verhoging.

Oordeel kantonrechter

De werkgever meende dat, nu in de arbeidsovereenkomst geen specifieke betaaldatum stond vermeld, het loon uiterlijk moest worden voldaan aan het einde van de op het betreffende loontijdvak volgende maand. De werknemer meende dat het loon aan het einde van de betreffende maand moest worden voldaan. De kantonrechter oordeelt dat voor de uitleg van artikel 7:623 BW door de werkgever geen steun te vinden is in het betreffende artikel en de geldende jurisprudentie. Ook is niet gebleken van een afspraak met de werknemer dat het loon later betaald mocht worden. De werkgever had het loon aan het einde van de betreffende maand, waarover het loon is berekend, moeten voldoen.

Over de maanden juli 2020 tot en met januari 2021 had de werkgever het loon te laat aan de werknemer voldaan. De werknemer maakte dan ook terecht aanspraak op de wettelijke verhoging op grond van artikel 7:625 BW.

Artikel 7:625 BW schrijft voor dat de wettelijke verhoging voor de vierde tot en met de achtste werkdag, nadat het loon betaald had dienen te worden, vijf procent per dag bedraagt en voor elke volgende werkdag één procent, met dien verstande dat de verhoging in geen geval de helft van het verschuldigde te boven zal gaan. Dat betekent dat de wettelijke verhoging dient te worden berekend over het aantal werkdagen dat het loon te laat is betaald, en níet – zoals de werknemer had gedaan – over het aantal kalenderdagen dat het loon te laat is betaald. Een en ander leidde ertoe dat de gevorderde wettelijke verhoging over het te laat betaalde loon werd gematigd en werd toegewezen tot een totaalbedrag van € 14.190,-.

Dus: let op!

Het stelselmatig te laat betalen van het salaris kwam deze werkgever duur te staan. Zorg ervoor dat u dit niet gebeurt en betaal het salaris van uw werknemers op tijd. Het is mogelijk om binnen zekere grenzen de loonbetalingstermijn te verlengen. Voor vragen hierover kunt u uiteraard bij ons terecht.

Bron: rechtbank Rotterdam 4 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:6501

Gepubliceerd op LinkedIn, 19 juli 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
22 november 2024

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠😎🎁

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE 𝐆𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞𝐫𝐤𝐥𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭, 𝐨𝐟 𝐢𝐬 𝐡𝐞𝐭 𝐬𝐥𝐞𝐜𝐡𝐭𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭𝐬𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧𝐝 𝐩𝐚𝐜𝐭? Sinterklaas heeft van een…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
21 november 2024

Inschakelen bedrijfsrecherche prematuur: ernstig verwijtbaar handelen door werkgever

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever zijn er situaties waarin je een recherchebureau wil inschakelen. Maar let op! Het inschakelen van bedrijfsrecherche wordt gezien…