Skip to main content

Vandaag is het feest bij WVO Advocaten!

15 juni 2023

Onze Office Manager Heidi is vandaag jarig en is 50 jaar geworden. Die mijlpaal moet natuurlijk samen worden gevierd!

Maar zo’n feestje loopt weleens uit de hand. Wanneer kan een werkgever aansprakelijk worden gesteld voor schade die is veroorzaakt door een werknemer tijdens een feestje? Of wanneer is een werkgever aansprakelijk voor de schade die een werknemer zelf oploopt tijdens zo’n feestje?

Als werkgever moet je kort gezegd zorgen voor een veilige werkomgeving en arbeidsplaats. Als een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk, tenzij hij voldoende maatregelen heeft getroffen als redelijkerwijs nodig is om schade te voorkomen. Maar tijdens een bedrijfsfeestje oefent een werknemer zijn werkzaamheden toch niet uit? Helemaal niet als het bedrijfsfeestje niet op kantoor is, maar op een externe locatie. Fout!

Het begrip arbeidsplaats wordt ruim uitgelegd. De externe locatie waar het feestje plaatsvindt, kan hier dus ook onder vallen.

Als de georganiseerde activiteiten (zoals het feestje) zijn aan te merken als door de werknemer te verrichten werkzaamheden, dan kan de werkgever aansprakelijk zijn voor ongevallen en schade tijdens die activiteiten. Tussen de activiteiten en de te verrichten werkzaamheden moet daarom een voldoende nauw verband bestaan. Ook dit wordt ruim toegepast, waarbij alle omstandigheden worden betrokken.

Organiseer je als werkgever een bedrijfsuitje waarbij een werknemer met het zonnige weer iets te diep in het glaasje kijkt en vervolgens bij vertrek de drempel over het hoofd ziet en schade oploopt, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Wilt u weten hoe u deze aansprakelijkheid zoveel mogelijk kunt beperken en welke maatregelen u daarvoor kunt treffen? Neem gerust contact met ons op, zodat uw bedrijfsfeestje alsnog een knalfuif kan worden.

Gepubliceerd op LinkedIn, 15 juni 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
8 april 2025

2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp donderdag 8 mei 2025 vindt ons jaarlijkse event plaats. En dit jaar is het een feestelijke editie, want we…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheidZiekte en verzuim
10 april 2025

Law Talk 115: VSO tekenen voordat het WIA-besluit er is, kan dat?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Annemarie Busse en mr. Natascha Schenk de situatie waarin een werknemer langdurig…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
7 april 2025

Mag je als bedrijfsarts een second opinion weigeren als je een deskundigenoordeel een betere optie vindt?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOf moet je dan toch meewerken en een second opinion regelen? Daarover moest het Tuchtcollege recent oordelen. Juridisch kader Het…