Weigeren van ouderschapsverlof, mag dat?
2 maart 2023
De laatste jaren zijn de wettelijke regels voor het opnemen van verlof rondom de geboorte van een kind veranderd. Werknemers hebben meer rechten gekregen. Zo is het ouderschapsverlof tegenwoordig gedeeltelijk betaald verlof.
Een werkgever kan te maken krijgen met zwangerschaps- en bevallingsverlof, (aanvullend) geboorteverlof en ouderschapsverlof. In de praktijk betekent dit dat de werkgever een werknemer voor een langere periode op de werkvloer moet missen. Te meer nu ouderschapsverlof kan worden opgenomen gelijk na het bevallingsverlof. Dit kan (grote) gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Mag een werkgever daarom een aanvraag voor ouderschapsverlof weigeren?
In de Wet arbeid en zorg (Wazo) zijn de verschillende verlofvormen geregeld. Het uitgangspunt is dat een werknemer het ouderschapsverlof kan opnemen gedurende een periode en op de wijze die hij of zij kiest. De werkgever kan echter, na overleg met de werknemer, de gewenste wijze van invulling van het ouderschapsverlof wijzigen (en in uitzonderlijke gevallen zelfs weigeren) op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. De rechtbank Rotterdam oordeelde recent dat van zo’n belang uitsluitend sprake zal zijn als de door de werknemer gewenste spreiding van verlofuren de gang van zaken in de onderneming ernstig zou ontwrichten.
In het algemeen moet bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang worden gedacht aan situaties waarbij de afwezigheid van de werknemer niet kan worden opgevangen via de normale bedrijfsvoering en door de inzet van het overige personeel en dat dit ernstige consequenties heeft. Dat het lastig is om op korte termijn ervaren personeel te vinden voor een korte duur en dat de werkdruk toeneemt bij andere werknemers die extra werk op zich moeten nemen, is geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Om enige grip te hebben op verlofaanvragen, kan het helpen om een duidelijk protocol te hebben voor de aanvraag van (ouderschaps)verlof. Zo’n protocol kan worden opgenomen in een personeelsreglement. Hebt u vragen over de verschillende verlofvormen of hoe u hiermee om moet gaan op de werkvloer, dan horen we het graag.
Gepubliceerd op LinkedIn, 2 maart 2023