Afspraak is afspraak
2 februari 2023
We leven in een ‘bijzondere’ tijd. Officieel leven we nu in het Holoceen, maar dat is natuurlijk niet wat we bedoelen! 2022 was het jaar van het personeelstekort. Niet alleen in zogenaamde ‘krapteberoepen’, maar zo ongeveer overal.
Eerst was dit een probleem van de arbeidsmarkt, maar nu hebben de tekorten tot ontwrichting van de hele maatschappij geleid. En ook in 2023 blijft het waarschijnlijk krap. Er is sprake van een recordkrapte: niet eerder waren er zoveel vacatures. Dit heeft gekke uitwerkingen. Restaurants en kapperszaken die een of meer dagen in de week simpelweg hun deuren gesloten houden bijvoorbeeld. Maar ook is er een schaarste aan aannemers, wat uiteindelijk meer geschillen tot gevolg heeft.
Wat we zien is dat afspraken soms vaker niet dan wel worden nagekomen. Dat is op zichzelf natuurlijk al vervelend genoeg. Maar nog vervelender is het als je door de juridisch juiste stappen niet te volgen, later ook nog eens geen poot hebt om op te staan. Geen nood, wij helpen je hierna met de basisprincipes.
Een afspraak is een overeenkomst. Volgens de wet (artikel 6:217 BW) komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Kort gezegd is het een zogenaamde meerzijdige rechtshandeling, waarbij partijen een of meer verbintenissen met elkaar aangaan. Een overeenkomst is vaak vormvrij. Dat betekent dat die ook mondeling kan worden gesloten. Ook mondelinge afspraken zijn dus rechtsgeldig en afdwingbaar, alleen het leveren van bewijs van een mondelinge overeenkomst is natuurlijk wat lastiger.
Wat nu als iemand een afspraak niet nakomt? De wet is daar vrij helder over. Als een van de partijen zijn gedeelte van de afspraken niet nakomt, is sprake van wanprestatie. Overigens bestaan er in de wet verschillende overeenkomsten met soms hun eigen regels. In specifieke situaties kunnen dus ook nog specifieke regels bestaan. Kort gezegd is alles wat afwijkt van de overeenkomst wanprestatie, aangezien een overeenkomst in beginsel exact moet worden nagekomen.
Als iemand een afspraak niet nakomt, dan moet je (op grond van artikel 6:74 lid 2 BW) die persoon eerst in gebreke stellen. Dat is alleen anders als nakoming al blijvend onmogelijk is, of als direct al sprake is van ‘verzuim’. Daarmee wordt bijvoorbeeld bedoeld dat er al een fatale termijn gold of dat uit mededelingen van de schuldenaar al kon worden afgeleid dat die zijn afspraak niet zal nakomen. Ben je er helemaal klaar mee? Dan is de kans groot dat je er ‘juridisch’ toch nog niet mee klaar bent en dus een schriftelijke ingebrekestelling moet sturen waarin je de ‘afspraakschender’ een redelijke termijn geeft om alsnog na te komen.
Pas nadat de schuldenaar op deze manier in gebreke is gesteld is sprake van verzuim en kan je vervolgstappen nemen!
Gepubliceerd op LinkedIn, 2 februari 2023