Werkgevers en vakbonden sluiten akkoord over thuiswerken: meer zeggenschap personeel
1 april 2022
Wie op ons event in oktober was kan het zich misschien nog herinneren. Werknemers hebben weinig mogelijkheden om thuis te werken juridisch af te dwingen. De Wet werken waar je wilt zou dat mogelijk wijzigen, maar het is maar de vraag of die wet er echt komt. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft de Tweede Kamer namelijk negatief geadviseerd over het wetsvoorstel.
Het Adviescollege zag het nut en de noodzaak van het wetsvoorstel niet in, omdat het niet duidelijk is wat precies het huidige probleem is bij verzoeken om aanpassing van de arbeidsplaats. Het is volgens het Adviescollege dan ook beter om werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek te laten gaan, zodat eventuele problemen rondom flexibel en hybride werken beter kunnen worden opgelost. Het Adviescollege adviseerde daarom te kiezen voor een voorlichtingscampagne en andere beΓ―nvloedingsinstrumenten dan wetgeving.
Maar daar eindigt het (toch) niet. Dat zijn vakbonden en werkgevers inmiddels overeengekomen. Zij adviseren het kabinet om werknemers toch wettelijk meer zeggenschap te geven over waar ze werken. Werkgevers houden daarbij wel het laatste woord. Dit staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad – het overlegorgaan van werkgevers en werknemers – over de toekomst van hybride werken, dat vandaag wordt gepubliceerd.
Overigens is onderdeel van het advies ook om verschillende fiscale regelingen nog eens goed tegen het licht te houden. De thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag is niet langer toereikend vanwege de snel stijgende prijzen.
Gepubliceerd op LinkedIn: 1 april 2022