Mag een werkgever van een werknemer verlangen om te re-integreren op andere dagen dan de gebruikelijke werkdagen?
15 oktober 2021
In een recent kort geding moest het Hof Den Bosch antwoord geven op deze vraag. De werkneemster werkte op basis van een arbeidsovereenkomst als verkeersregelaar. De overeengekomen arbeid wordt gebruikelijk verricht in de weekenden. Doordeweeks heeft zij ander werk en is zij niet in staat om voor de werkgever te werken.
Op 12 oktober 2019 is de werkneemster ziek uitgevallen als verkeersregelaar vanwege beperkingen aan haar been. Tussen partijen is vervolgens een discussie ontstaan over de vraag of de werkneemster voldoende meewerkt aan haar re-integratie. De discussie spitst zich vooral toe op de vraag of de werkgever in redelijkheid van de werkneemster mag verlangen dat zij op andere dagen dan de zaterdag en zondag werkzaamheden verricht die in het kader van haar re-integratie als passend kunnen worden beschouwd.
De werkgever verlangt van de werkneemster dat zij in het kader van haar re-integratie op andere dagen komt werken dan de zaterdag en/of zondag. Toen haar andere werk stillag vanwege de coronacrisis, heeft zij dat kunnen doen, maar nu haar andere werk weer is opgestart, kan zij nog slechts in de weekenden voor de werkgever werken, ook voor wat betreft passende werkzaamheden in het kader van haar re-integratie. Omdat de werknemer niet bereid was doordeweeks te re-integreren c.q. passende (kantoor)werkzaamheden uit te voeren, heeft de werkgever haar loon stopgezet en een deskundigenoordeel aangevraagd. Volgens het UWV was het aangeboden werk niet passend vanwege ‘redenen van sociale aard’; de werkneemster heeft zich volgens het UWV terecht op een bestaand arbeidspatroon beroepen.
Op basis van dit oordeel moet volgens het Hof al worden aangenomen dat de aangeboden arbeid niet passend was en komt de vraag of voor de werkneemster een deugdelijke grond bestond om de uitvoering daarvan te weigeren of op te schorten al niet meer aan de orde. De re-integratie moet dus in beginsel plaatsvinden op de momenten waarop de werkneemster haar werkzaamheden gewoonlijkΒ uitvoert, dus in de weekenden. De werkgever heeft de loonstop ten onrechte toegepast en moet alsnog het loon doorbetalen.
Gepubliceerd op LinkedIn, 15 oktober 2021