Coronacrisis: vragen aan de Hoge Raad over huurprijsvermindering
21 april 2021
De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze overheidsmaatregelen hebben voor veel bedrijven een enorme impact. Sommige bedrijven moeten verplicht hun deuren sluiten, waardoor de huur niet meer kan worden betaald. Mag daarom de huurprijs worden verminderd?
Het afgelopen jaar hebben verschillende kantonrechters hierover uitspraken gedaan. Zie hiervoor bijvoorbeeld: (https://www.wvo-advocaten.nl/kan-de-rechter-de-maandelijkse-huur-van-een-bedrijf-verlagen-door-corona) (https://www.wvo-advocaten.nl/coronacrisis-tegenvaller-dient-gelijkelijk-over-huurder-en-verhuurder-te-worden-verdeeld/) (https://www.wvo-advocaten.nl/minder-huur-voor-zwols-cafe-vanwege-coronamaatregelen/). Er bestaat daarom nu meer inzicht hoe de kantonrechters tegen deze kwestie aankijken.
We weten echter niet wat de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) hiervan vindt. Onlangs heeft de kantonrechter te Maastricht hierover zogenaamde prejudiciรซle vragen aan de Hoge Raad gesteld. Dit zijn vragen die ‘lagere rechters’ aan de Hoge Raad kunnen stellen. Het gaat daarbij vooral om vragen over de uitleg van een wet.
Deze kantonrechter stelde de volgende vragen aan de Hoge Raad:
1. Dient de als gevolg van de coronacrisis van overheidswege opgelegde sluiting van de horeca beschouwd te worden als een gebrek?
2. Zo ja, aan de hand van welke criteria moet dan de mate van huurprijsvermindering worden beoordeeld?
3. (Of) vormt de beperking in het gebruik van het gehuurde een onvoorziene omstandigheid die tot huurprijsvermindering kan leiden?
4. Zo ja, welke omstandigheden van het geval wegen mee bij het bepalen of verdelen van de schade?
De Hoge Raad heeft deze vragen nog niet beantwoord. Wij houden u hiervan op de hoogte. Volg ons daarom op linkedin of kijk regelmatig op onze website www.wvo-advocaten.nl
Gepubliceerd op LinkedIn op 21 april 2021