Help, een negatieve beoordeling! Wat nu?
10 februari 2021
In het begin van het nieuwe jaar worden ambtenaren vaak door hun leidinggevende beoordeeld. De werkzaamheden van het afgelopen jaar worden samen besproken. De bevindingen worden in een schriftelijke beoordeling vastgesteld. Wat nu als de beoordeling negatief is, kun je hiertegen iets doen?
In het ambtenarenrecht kunnen beoordelingen worden aangemerkt als besluiten (in de zin van de Algemene wet bestuursrecht). Dit betekent dat tegen deze besluiten bezwaar en vervolgens (hoger) beroep ingesteld kunnen worden. Let op, dit geldt alleen voor ambtenaren zonder een arbeidsrechtelijke dienstbetrekking, namelijk voor militairen, politie, rechters etc. Deze ambtenaren kunnen tegen (negatieve) beoordelingen een procedure starten. De rechter hanteert evenwel een marginale toets.
Volgens vaste rechtspraak is de toets van de inhoud van beoordeling immers slechts beperkt tot de vraag of die beoordeling op voldoende gronden berust. Bij negatieve beoordelingen moet de overheidswerkgever dit wel met concrete feiten onderbouwen.
Echter, het is daarbij niet doorslaggevend of elk feit dat door deze werkgever wordt aangevoerd boven elke twijfel verheven is. Ook is niet doorslaggevend of sommige feiten niet (geheel) juist zijn vastgesteld of geΓ―nterpreteerd. Bepalend is of de gegeven waardering (gelet op het totale beeld van het in beschouwing genomen gezichtspunt) de terughoudende toetsing kan doorstaan.
In een recente uitspraak heeft de Centrale Raad (de hoogste rechter in ambtenarenzaken) deze terughoudende toets nogmaals bevestigd.
Kortom, de ambtenaar moet van goede huize komen om een negatieve beoordeling met succes aan te vechten.
Gepubliceerd op LinkedIn op 10 februari 2021