Skip to main content

Liegen over vakantiebestemming eindigt in ontslag

12 januari 2021

Afgelopen zomer hebben meerdere werkgevers hun medewerkers gewaarschuwd dat als een medewerker naar een land reist waar op het moment van vertrek reisadvies code rood of oranje geldt, de consequenties hiervan voor de medewerker zijn. Er werd dus vooraf aangegeven dat als je als medewerker vanaf je rode of oranje vakantiebestemming niet kunt terugkeren naar Nederland of als je bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet en je kunt hierdoor niet tijdig aan het werk, dit bijvoorbeeld vakantiedagen zou kosten en dus voor rekening en risico van de medewerker zou zijn.

Een medewerker (ambtenaar) die in Turkije op vakantie was geweest, had er echter geen zin in om geconfronteerd te worden met voor hem nadelige financiΓ«le gevolgen. Zijn oplossing? Hij verklaarde tot vijfmaal toe dat hij niet in Turkije op vakantie was geweest (code oranje), maar in Duitsland en Griekenland (code geel). Zo hoopte hij een quarantaine die hem vakantiedagen zou kosten te ontlopen. Het liep alleen anders, want de werkgever vertrouwde het niet en ging op onderzoek uit. Uiteindelijk bekende de medewerker dat hij toch in Turkije was geweest en dat hij dus niet de waarheid had gesproken. Sterker nog, hij moest ook bekennen dat het ondertekende document dat hij op verzoek van werkgever had verstrekt met daarin gegevens van een retourvlucht tussen DΓΌsseldorf en Rhodos vals was. Dit terwijl in de toepasselijke Gedragscode onder meer uitdrukkelijk is bepaald dat het opzettelijk verstrekken van onjuiste of gemanipuleerde informatie niet wordt getolereerd.

Voor de werkgever was dit gedrag onacceptabel en daarom werd bij de kantonrechter Zwolle een ontbindingsverzoek ingediend, met als grondslag (ernstig) verwijtbaar handelen (de zogenoemde ‘e-grond‘). De medewerker voerde als verweer onder andere aan dat hij al meer dan 20 jaar bij de DJI werkte, dat sprake was van een eenmalig incident en dat hij handelde onder extreme stress, veroorzaakt door financiΓ«le zorgen. Ook vond de medewerker dat in zijn voordeel moest meewegen dat hij een covid-test had laten afnemen voordat hij na de vakantie weer met zijn werk was begonnen.

De kantonrechter is echter heel duidelijk: ondanks dat de kantonrechter aan het langdurige en onberispelijke dienstverband en de zware gevolgen van de ontbinding voor de medewerker een groot gewicht toekent, wegen deze omstandigheden niet op tegen het ernstige plichtsverzuim waaraan deze medewerker zich met het herhaaldelijk liegen over zijn vakantiebestemming en de staving hiervan met een vervalst document schuldig heeft gemaakt. De gedragingen zijn aan te merken als een ernstige misstap. Van een professionele medewerker met ruime ervaring wordt verwacht dat hij ook in situaties van stress andere wegen bewandelt dan het hanteren van leugens en valse documenten. De arbeidsovereenkomst wordt dan ook per direct ontbonden, zonder toekenning van een transitievergoeding. Eerlijk zijn en twee weken in quarantaine op eigen kosten was dus een stuk voordeliger geweest voor deze medewerker.

Gepubliceerd op LinkedIn op 12 januari 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
22 november 2024

𝐃𝐒π₯𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐒𝐣𝐝𝐚𝐠😎🎁

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE π†πžπžπŸπ­ 𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭𝐒𝐞𝐯𝐞𝐫𝐀π₯𝐚𝐫𝐒𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐜𝐑𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭, 𝐨𝐟 𝐒𝐬 𝐑𝐞𝐭 𝐬π₯𝐞𝐜𝐑𝐭𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐒𝐞𝐭𝐬𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧𝐝 𝐩𝐚𝐜𝐭? Sinterklaas heeft van een…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
21 november 2024

Inschakelen bedrijfsrecherche prematuur: ernstig verwijtbaar handelen door werkgever

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever zijn er situaties waarin je een recherchebureau wil inschakelen. Maar let op! Het inschakelen van bedrijfsrecherche wordt gezien…