Skip to main content

Een goede overeenkomst is het halve werk

12 oktober 2020

Het is evident dat contracten, en dus ook arbeidsovereenkomsten, zo duidelijk mogelijk moeten worden geformuleerd om discussies over de uitleg van een overeenkomst te voorkomen. In een uitspraak van 30 september 2020 van de Rotterdamse kantonrechter werd dit weer eens duidelijk. De werkgever wilde een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ontslaan wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Nadat de werkgever echter een ontslagaanvraag had ingediend bij het UWV, belde een medewerker van het UWV met de mededeling dat de werkgever zich – bij gebreke van een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst – niet tot het UWV, maar tot de kantonrechter diende te wenden. In de arbeidsovereenkomst stond: “de arbeidsovereenkomst kan te allen tijde door ieder van partijen worden opgezegd tegen het einde van een kalendermaand met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden door de werkgever en één door de werknemer”. De werkgever heeft vervolgens de ontslagaanvraag ingetrokken en wendde zich, conform de mededeling van de medewerker van het UWV tot de kantonrechter. Anders dan het UWV, oordeelde de kantonrechter echter dat de bepaling over de opzegging in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, wel degelijk aan te merken is als een tussentijds opzegbeding. In de overeenkomst stond namelijk dat de arbeidsovereenkomst “te allen tijde” door ieder van partijen mocht worden opgezegd. Dat betekent volgens de kantonrechter dus dat de arbeidsovereenkomst ook tussentijds mag worden opgezegd. De kantonrechter verklaarde de werkgever dan ook niet ontvankelijk zodat de werkgever nu alsnog een ontslagaanvraag moet indienen bij het UWV. De onduidelijkheid in de overeenkomst leverde per saldo dubbel (zo niet driedubbel) werk op. Een goede overeenkomst is dus toch het halve werk.

Zijn uw modelcontracten nog bij de tijd?

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 oktober 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
8 april 2025

2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp donderdag 8 mei 2025 vindt ons jaarlijkse event plaats. En dit jaar is het een feestelijke editie, want we…
AlgemeenArbeidsrechtDaan Rijsemus
17 april 2025

Voorzichtigheid geboden bij aanzegging verlenging arbeidsovereenkomst

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: je wil een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengen en je doet een werknemer hiervoor een aanbod. Op een later…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
14 april 2025

Een arbeidsdeskundig onderzoek

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVETijdens langdurig ziekteverzuim is het heel gebruikelijk dat een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Maar wat mag je…