Skip to main content

Schending coronamaatregelen: ontslag op staande voet?

2 september 2020

De overheid heeft allerlei maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Een van de bekendste maatregel betreft de ‘1,5 meterregel’. Maar wat nu als een werknemer zich daaraan niet houdt? Levert dit ontslag op staande voet op?

Onlangs heeft de rechtbank Rotterdam hierover een uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBROT:2020:7517). In deze zaak heeft een werknemer deze ‘1,5 meterregel’ (herhaaldelijk) geschonden. Een werknemer heeft een andere collega op zeer korte afstand benaderd door deze collega (naar eigen zeggen uit enthousiasme) om de nek vliegen. Deze collega liet blijken dat hij hiervan niet was gediend. Desondanks heeft deze werknemer (in een korte periode) nogmaals de ‘1,5 meterregel’ geschonden door zijn arm richting dezelfde collega uit te strekken en weer dicht in zijn buurt te staan. De rechtbank stelde vast dat deze werknemer zich daarmee provocerend en onverantwoordelijk heeft gedragen. De rechtbank is van oordeel dat het de verantwoordelijkheid van ieder individu is om zich strikt aan de (relatief makkelijke) basismaatregelen te houden om verspreiding van het zeer besmettelijke coronavirus, een (voor bepaalde mensen) potentieel levensbedreigend virus, waarvoor (nog) geen vaccin bestaat, zoveel mogelijk te voorkomen.

Naar het oordeel van de rechtbank kon van een ontslag op staande voet echter geen sprake zijn. De rechtbank stelde vast dat ook andere werknemers binnen het bedrijf zich niet altijd aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Dat ook van overheidswege er steeds op gehamerd moet worden dat die basis regels geΓ«erbiedigd dienen te worden, geeft volgens de rechtbank wel aan dat strikte naleving door mensen als lastig wordt ervaren. Ook stelde de rechtbank vast dat deze werknemer geen kwaad in de zin had. Verder was van belang dat dit handelen door de werknemer geen gevolgen heeft gehad voor de gezondheid van zijn collega. Er was immers geen sprake van een coronabesmetting. Daarbij vond de rechtbank het van belang dat sprake was van een zeer lang dienstverband. In deze omstandigheden kon een ontslag op staande voet niet aan de orde zijn.

Gepubliceerd op LinkedIn, 2 september 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
22 november 2024

𝐃𝐒π₯𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐒𝐣𝐝𝐚𝐠😎🎁

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE π†πžπžπŸπ­ 𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭𝐒𝐞𝐯𝐞𝐫𝐀π₯𝐚𝐫𝐒𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐜𝐑𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭, 𝐨𝐟 𝐒𝐬 𝐑𝐞𝐭 𝐬π₯𝐞𝐜𝐑𝐭𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐒𝐞𝐭𝐬𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧𝐝 𝐩𝐚𝐜𝐭? Sinterklaas heeft van een…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
21 november 2024

Inschakelen bedrijfsrecherche prematuur: ernstig verwijtbaar handelen door werkgever

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever zijn er situaties waarin je een recherchebureau wil inschakelen. Maar let op! Het inschakelen van bedrijfsrecherche wordt gezien…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail