Skip to main content

NOW 2.0: rol voor de OR uitgebreid?!

16 juni 2020

De NOW-regeling is met ingang van 1 juni 2020 verlengd met 4 maanden tot 1 oktober 2020. Deze zogenoemde NOW 2.0 kan eerst vanaf 6 juli 2020 worden aangevraagd, maar voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni 2020. Ondanks dat de officiële tekst van de regeling nog niet is gepubliceerd, is wel al bekend dat een aantal voorwaarden is gewijzigd ten opzichte van de NOW 1.0. Zo is volop in het nieuws geweest dat de ‘ontslagboete’ uit NOW 1.0 is gewijzigd in een ‘korting op de subsidie’.

Minder aandacht is er tot nu toe voor de geïntroduceerde inspanningsverplichting van werkgevers die een beroep doen op de NOW 2.0 om hun werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Ook de rol van de OR hierbij is tot nu toe niet uitgebreid aan bod gekomen. Nog onduidelijk is welke eisen/voorwaarden de NOW 2.0 op dit punt zal stellen. Maar, er moet in ieder geval rekening worden gehouden met het feit dat het stimuleren van bij- of omscholing kan leiden tot een instemmingsplichtig besluit in de zin van artikel 27 WOR. Is namelijk sprake van de invoering of wijziging van een regeling voor personeelsopleiding, dan moet de OR hiervoor om instemming worden gevraagd op grond van artikel 27 lid 1 sub f WOR.

Daarnaast zal in de NOW 2.0 hoogst waarschijnlijk ook de verplichting blijven bestaan dat een werkgever de OR moet informeren over het ‘deelnemen’ aan de NOW-regeling. De NOW 1.0 vermeldt immers dat de OR of Personeelsvertegenwoordiging moet worden geïnformeerd over de subsidieverlening.

De OR hoeft overigens niet af te wachten of hij over bovenstaande zaken wordt geïnformeerd; de OR kan op grond van artikel 31 WOR ook actief informatie opvragen bij de werkgever/ondernemer.

Gepubliceerd op LinkedIn, 16 juni 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEBeste relatie, Dit jaar bestaat WVO Advocaten precies 20 jaar. En dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan!…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha Schenk
7 april 2025

Mag je als bedrijfsarts een second opinion weigeren als je een deskundigenoordeel een betere optie vindt?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOf moet je dan toch meewerken en een second opinion regelen? Daarover moest het Tuchtcollege recent oordelen. Juridisch kader Het…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en VerzuimZZP
4 april 2025

Dilemma Vrijdag 😎

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: je hebt een werknemer al herhaaldelijk aangesproken op (werk)houding en gedrag, maar de situatie wordt niet beter. Mag je…