De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten is opnieuw vertraagd
14 november 2024
Minister Van Hijum van SZW heeft laten weten dat de invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) opnieuw wordt uitgesteld. In januari 2025 wordt meer duidelijk over de invoeringsdatum van de Wtta.
Waar gaat het wetsvoorstel Wtta over?
Met de Wtta wordt beoogd een toelatingsstelsel in te voeren voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. In het nieuwe stelsel mogen uitleners alleen op de markt opereren als zij daartoe toegelaten zijn. Daarvoor moeten zij onder andere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen, een waarborgsom van β¬ 100.000,- overmaken, laten zien dat zij het juiste loon betalen en hun belastingen betalen. Periodiek wordt gecontroleerd of de uitzendbureaus zich aan de regels blijven houden. Bedrijven die gebruik maken van uitzendbureaus, de zogenoemde inleners, mogen alleen zakendoen met bureaus die toegelaten zijn tot de markt.
De Wtta heeft als doel om de positie van ter beschikking gestelde arbeidskrachten te verbeteren, in het bijzonder die van arbeidsmigranten, en om een gelijk speelveld te creΓ«ren voor ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen. De Wtta moet een belangrijke bijdrage leveren aan het aanpakken van misstanden bij uitzendbureaus en andere ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen.
Vertraging
In eerste instantie is ernaar gestreefd dat de Wtta op 1 januari 2025 in werking kon treden. Vervolgens kon de Arbeidsinspectie vanaf 1 januari 2026 gaan handhaven bij de uitleners en inleners die de regels van de Wtta overtreden. In mei 2024 was al duidelijk geworden dat dit tijdpad niet langer haalbaar is. Toen is aangegeven dat wordt gestreefd naar een inwerkingtreding per 1 januari 2026 en handhaving op de toelatingsplicht per 1 januari 2027.
Maar ook dit is nu niet meer haalbaar. De reden van de vertraging ligt in het feit dat de minister aanleiding ziet de komende maanden aanvullend onderzoek te doen naar de uitvoering van de Wtta binnen SZW, voordat de minister kan besluiten welke uitvoeringsorganisatie de Wtta gaat kunnen uitvoeren en waar die gepositioneerd wordt.
De minister streeft ernaar het nieuwe tijdpad in januari 2025 te kunnen delen. Dat er meer tijd nodig is voor het besluit over de uitvoerder vindt de minister een tegenvaller. Maar om misstanden structureel aan te pakken, wordt nu gekozen voor zorgvuldigheid boven snelheid.
Ten slotte
Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Wtta.
Gepubliceerd op LinkedIn, 14 november 2024