Skip to main content

Verrekenen van loon zieke werknemer wegens verrichten van (neven)werkzaamheden elders?

17 oktober 2024

We zien met enige regelmaat voorbij komen dat een werknemer ziek is, maar dan toch ergens anders werkzaamheden verricht. Dat is zeker niet altijd toegestaan en de werknemer die dit heimelijk doet, loopt het risico te worden ontslagen (zie bijvoorbeeld kantonrechter Den Haag 20 februari 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:4366). Maar het komt ook voor dat een werknemer die arbeidsongeschikt is voor het eigen werk (de bedongen arbeid) nog wel in staat is om elders werkzaamheden te verrichten. Bijvoorbeeld omdat de werkzaamheden fysiek lichter zijn. En daarover wel open communiceert.

De vraag komt dan op wat dit voor gevolgen heeft voor de loondoorbetaling tijdens ziekte. Want het lijkt onlogisch dat een werknemer in een dergelijke situatie ‘dubbel loon vangt’. In het artikel dat de loondoorbetaling tijdens ziekte regelt is een soort verrekeningsbepaling opgenomen (artikel 7:629 lid 5 BW). Redelijk bekend is dat bepaalde uitkeringen op grond hiervan met de loondoorbetaling kunnen worden verrekend. Maar dit geldt onder omstandigheden ook voor loon. De bepaling luidt als volgt:

“Het loon wordt verminderd met het bedrag van enige geldelijke uitkering die de werknemer toekomt krachtens enige wettelijke voorgeschreven verzekering of krachtens enige verzekering of uit enig fonds waarin de werknemer niet deelneemt, voorzover deze uitkering betrekking heeft op de bedongen arbeid waaruit het loon wordt genoten. Het loon wordt voorts verminderd met het bedrag van de inkomsten, door de werknemer in of buiten dienstbetrekking genoten voor werkzaamheden die hij heeft verricht gedurende de tijd dat hij, zo hij daartoe niet verhinderd was geweest, de bedongen arbeid had kunnen verrichten”.

In twee uitspraken heeft de rechter geoordeeld in hoeverre het op grond van het tweede deel van deze bepaling is toegestaan om het loon uit nevenwerkzaamheden te verrekenen met de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte.

De eerste uitspraak van de kantonrechter Rotterdam gaat over een monteur die zich ziek meldde bij zijn werkgever en vervolgens in het tweede ziektejaar via een uitzendbureau werkzaamheden heeft verricht bij een derde, zonder dat zijn werkgever daarvoor toestemming had gegeven. Deze werkzaamheden vonden plaats in de periode van juli 2019 tot en met januari 2020. Uit een deskundigenoordeel volgt dat de werknemer niet geschikt was voor zijn eigen werk. In de ontbindingsprocedure die tussen partijen heeft gespeeld heeft de werkgever een beroep gedaan op verrekening van het loon wegens nevenwerkzaamheden. Het loon was dus gewoon doorbetaald, maar de werkgever wilde dat achteraf alsnog verrekenen.

De werknemer verweerde zich met de stelling dat hij de nevenwerkzaamheden heeft verricht buiten de reguliere werktijd bij werkgever. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer niet heeft uitgesplitst en onderbouwd op weke dagen en welke tijdstippen hij in de periode van juli 2019 tot en met januari 2020 die nevenwerkzaamheden heeft verricht. Ook achtte de kantonrechter het niet aannemelijk dat als de werknemer niet arbeidsongeschikt zou zijn geweest, hij de nevenwerkzaamheden had kunnen combineren met zijn reguliere werkzaamheden. Dit gezien het aantal uren waarop nevenwerkzaamheden zijn verricht. Conclusie: op het door de werkgever doorbetaalde salaris over de periode van juli 2019 tot en met januari 2020 dienen alle neveninkomsten in mindering te worden gebracht. De werknemer moet maar liefst een bedrag van € 16.365,50 bruto aan zijn werkgever terugbetalen.

In de tweede uitspraak van het hof Arnhem-Leeuwarden was de arbeidsovereenkomst reeds geëindigd maar steggelden partijen onder andere over loon. Tijdens ziekte was de werkneemster in elk geval in de periode van 1 februari 2022 tot en met 14 april 2022 in dienst geweest bij AS Watson Benelux. In die periode ontving zij van AS Watson een salaris van € 4.951,54 bruto. Op grond van artikel 7:629 lid 5 BW vordert de werkgever dat dit bedrag wordt verrekend. In de procedure zijn beide partijen het erover eens dat dat is toegestaan. De verrekening is volgens het hof dus terecht (rechtsoverweging 3.19). Daarnaast heeft de werkgever zich op het standpunt gesteld dat sprake is geweest van overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding. Ook dat wordt toegewezen waardoor de werkneemster ook nog eens € 5.000,00 netto aan boete moet betalen.

Kortom, werkt een werknemer tijdens ziekte elders, check dan even of je het loon dat de werknemer daarmee verdient kan verrekenen met de loondoorbetaling tijdens ziekte. En als je dan toch bezig bent, kijk ook even of dit wellicht een overtreding van het nevenwerkzaamheden is (boete)!

Gepubliceerd op LinkedIn, 17 oktober 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
17 oktober 2024

Verrekenen van loon zieke werknemer wegens verrichten van (neven)werkzaamheden elders?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWe zien met enige regelmaat voorbij komen dat een werknemer ziek is, maar dan toch ergens anders werkzaamheden verricht. Dat…
AlgemeenArbeidsrechtPascal Willems
14 oktober 2024

WVO Webinar: (schijn) zelfstandigheid: de stand van zaken – woensdag 23 oktober 2024

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe recente ontwikkelingen rondom het hervatten van de handhaving op schijnzelfstandigheid en de invoering van de wet Wet verduidelijking beoordeling…