Skip to main content

Ben je als werkgever aansprakelijk voor burn-out klachten van je werknemer?

5 september 2024

Burn-out klachten komen helaas steeds vaker voor en kunnen leiden tot langdurige uitval van werknemers. Wat gebeurt er wanneer een werknemer de werkgever aansprakelijk stelt voor het ontstaan van de burn-out klachten? In een recente uitspraak speelde het scenario zich af, waarbij de vraag centraal stond in hoeverre een werkgever verantwoordelijk kan worden gehouden voor de burn-out van een werknemer.

Feiten

Werknemer in kwestie trad in 2016 in dienst bij de werkgever. Medio 2016 startte hij met werken in Vietnam. Partijen hebben tijdelijk de arbeidsovereenkomst uitgebreid tot 48 uur per week. In 2021 worden de uren weer aangepast naar 24 uur per week. Medio januari 2021 geeft de werknemer bij zijn werkgever aan dat het niet goed met hem gaat. Vanaf 18 januari 2021 meldt de werknemer zich vervolgens ziek.

De bedrijfsarts oordeelt dat sprake is van een beroepsziekte, veroorzaakt door langdurige overbelasting op het werk. Het re-integratietraject verloopt moeizaam. Uit het psychiatrisch onderzoek blijkt vervolgens dat de werknemer al vΓ³Γ³r zijn ziekmelding symptomen vertoonde. Deze klachten zouden verband houden met de werkomstandigheden en zijn ontstaan tijdens de periode voorafgaand aan de uitval. Werknemer stelt daarom dat de werkgever aansprakelijk is voor zijn ziekte en vordert een billijke vergoeding en een schadevergoeding van zijn werkgever.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de werknemer er niet in is geslaagd om voldoende bewijs te leveren om het verband tussen zijn psychische klachten en de werkomstandigheden vast te stellen. Hoewel de werknemer werkdruk ervoer, is er geen objectief bewijs dat de werkdruk buitensporig hoog was of dat hij te zwaar werd belast. Er is ook geen aanwijzing dat de werkgever een schadelijke werkomgeving had gecreΓ«erd. Conclusie: er kan niet worden geconcludeerd dat de burn-out klachten uitsluitend door het werk zijn veroorzaakt. De kantonrechter wijst de vordering van werknemer af.

Tip: In situaties waarbij een relatie wordt gelegd tussen burn-out klachten en werkomstandigheden is het van belang dat er gekeken wordt of er een goed onderbouwde rapportage aanwezig is van een onafhankelijke deskundige. Niet alleen de gesteldheid van de werknemer, maar ook de feitelijke werksituatie en andere mogelijke oorzaken moeten zijn vermeld. Indien dit niet het geval is, is er geen causaal verband tussen de burn-out klachten en het werk.

Gepubliceerd op LinkedIn, 5 september 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
22 november 2024

𝐃𝐒π₯𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐒𝐣𝐝𝐚𝐠😎🎁

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE π†πžπžπŸπ­ 𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭𝐒𝐞𝐯𝐞𝐫𝐀π₯𝐚𝐫𝐒𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐜𝐑𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭, 𝐨𝐟 𝐒𝐬 𝐑𝐞𝐭 𝐬π₯𝐞𝐜𝐑𝐭𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐒𝐞𝐭𝐬𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧𝐝 𝐩𝐚𝐜𝐭? Sinterklaas heeft van een…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
21 november 2024

Inschakelen bedrijfsrecherche prematuur: ernstig verwijtbaar handelen door werkgever

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever zijn er situaties waarin je een recherchebureau wil inschakelen. Maar let op! Het inschakelen van bedrijfsrecherche wordt gezien…