Skip to main content

Zo belangrijk is het oordeel van de bedrijfsarts

18 juli 2024

Feiten

De werknemer werkt sinds 1 september 2022 bij de werkgever als stellingmonteur. De werknemer meldt zich op 28 november 2023 ziek met burn-outklachten. Kort na de ziekmelding bezoekt hij een concert. Op 15 december 2023 wordt de werknemer telefonisch op staande voet ontslagen, omdat hij heeft geweigerd zijn werkzaamheden te hervatten, terwijl hij daar volgens de werkgever wel toe in staat was.

Verzoek werknemer

De werknemer is het uiteraard niet eens met dit ontslag op staande voet en verzoekt de vernietiging daarvan, alsmede de werkgever te veroordelen tot loondoorbetaling vanaf 16 december 2023.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat het ontslag inderdaad onterecht is gegeven en er geen sprake is van een dringende reden. Het is niet aan de werkgever om een oordeel te geven over de arbeidsongeschiktheid (en of de ziekmelding terecht is). Dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Daarbij is van belang dat de bedrijfsarts de werknemer zelf gesproken heeft. Zo kan de bedrijfsarts zich een compleet beeld vormen ten aanzien van de klachten van de werknemer en de beperkingen die daaruit voortvloeien in het kader van diens werkzaamheden. De bedrijfsarts zal ook een inschatting maken van de duur van de beperkingen van de werknemer en de werkgever adviseren over de passende werkzaamheden die de werknemer eventueel kan uitvoeren. Een dergelijk oordeel/advies van de bedrijfsarts ontbreekt in deze zaak.

De werkgever had nog aangegeven dat hij advies had ingewonnen bij een bevriende arts, die te kennen had gegeven dat iemand met een burn-out geen behoefte kan voelen om een concert te bezoeken. De kantonrechter geeft hierover aan dat nergens uit blijkt dat de bevriende arts een bedrijfsarts is en of deze arts de werknemer wel persoonlijk gesproken en/of gezien heeft. Dit kon de handelingswijze van de werkgever daarom niet rechtvaardigen.

Tot slot

Het is een vaste lijn in de rechtspraak dat het geven van een oordeel over arbeidsongeschiktheid is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Toch gaat het nog weleens mis in de praktijk. Deze zaak is daar een voorbeeld van. De werkgever mag niet zelf op de stoel van de arts plaatsnemen. Schakel daarom altijd een bedrijfsarts in. Ook staat ons team klaar om u te begeleiden bij de te nemen stappen in dergelijke gevallen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op LinkedIn, 18 juli 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
18 oktober 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐭𝐞𝐥 𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐀 𝐝𝐞 𝐤𝐞𝐮𝐳𝐞: 𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐳𝐚𝐚𝐦𝐡𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐳𝐞𝐥𝐟𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞. 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐀 𝐛𝐞𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐭…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
17 oktober 2024

Verrekenen van loon zieke werknemer wegens verrichten van (neven)werkzaamheden elders?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWe zien met enige regelmaat voorbij komen dat een werknemer ziek is, maar dan toch ergens anders werkzaamheden verricht. Dat…