Leerovereenkomst of toch een arbeidsovereenkomst?
30 januari 2024
Om te spreken van een arbeidsovereenkomst moet er sprake zijn van arbeid, loon en gezag. Maar in de praktijk blijkt dat bij een leerovereenkomst toch ook vaak arbeid wordt verricht in het kader van “learning on the job”. Waar ligt de grens? De rechtbank Noord-Holland vatte dit recent mooi samen.
In deze zaak gaf de leerling namelijk aan dat zij geen leerovereenkomst, maar een arbeidsovereenkomst had, omdat zij volledig meedraaide in het bedrijf. De kantonrechter ging hier niet in mee, omdat de werkzaamheden volgens haar gebaseerd waren op de leerervaring van de werknemer en er dus geen sprake was van ‘arbeid’ in de zin van de wet. Enkele elementen die hierin meespeelden:
– uit de mailwisseling voorafgaand aan de leerovereenkomst bleek dat de overeenkomst was gesloten met het oog op opleiding;
– werkgever heeft per e-mail aangegeven dat er pas een arbeidsovereenkomst zal volgen als de leerling geen leerling meer is;
– leerling had geen enkele ervaring in het werk;
– leerling kan niet het gehele arbeidsproces zelfstandig uitvoeren.
Maar de werkgever heeft hier toch profijt van? Hier maakt de kantonrechter korte metten mee: het enkele feit dat dit mogelijk ook enig profijt oplevert voor de werkgever , betekent niet dat de werkzaamheden niet in overwegende mate in het belang waren van de opleiding die de leerling volgt.
Gepubliceerd op LinkedIn, 30 januari 2024